Aloita pienkeräys

Blog-kuva


Pienkeräykset ovat pieniä rahankeräyksiä, joilla järjestöt tai vähintään kolmen yksityishenkilön muodostamat ryhmät voivat kerätä lahjoituksia yleishyödylliseen tarkoitukseen. Pienkeräyksen aloittamiseen ei vaadita lupaa, mutta kerääjän tulee tehdä ilmoitus keräyksestä poliisilaitokselle. Pienkeräyksen maksimisumma on 10 000€.

Mikä on pienkeräys?

✅Pienkeräyksellä voi kerätä lahjoituksia maksimissaan 10 000 euroon asti. Keräyksen kesto saa olla maksimissaan kolme (3) kuukautta. Mikäli keräyksen enimmäismäärä täyttyy ennen kolmea kuukautta, keräys keskeytetään.

✅Keräyksiä saa järjestää enintään 2 kertaa kalenterivuodessa.

✅Keräyksiä voivat järjestää vähintään kolmen yksityishenkilön muodostamat ryhmät, jonka jäsenistä vähintään yksi on täysi-ikäinen. Muiden henkilöiden on oltava vähintään 15 vuotta.  Henkilöiden kotipaikkakunnan tulee sijaita Suomessa.

✅Pienkeräyksen järjestämiseen riittää ilmoitus poliisihallitukselle. Varsinaista rahankeräyslupaa ei vaadita.

Lisätietoa pienkeräyksen järjestämisestä löydät poliisin sivuilta täältä.

Näin aloitat pienkeräyksen!

1️⃣ Mieti, mihin haluat kerätä lahjoituksia tai ketä haluat auttaa

Voit hakea pienkeräyksellä lahjoituksia esimerkiksi jalkapalloseurasi toiminnan tukemiseen tai yhden henkilön tai perheen auttamiseen.

Huomioitahan, että pienkeräystä ei voi järjestää elinkeinotoiminnan tukemiseen tai yksityishenkilön varallisuuden kartuttamiseen.

2️⃣Avaa keräykselle oma tili

Avaa pienkeräyksellesi ensin erillinen pankkitili, jonne kerätyt lahjoitukset siirretään keräyksen päätyttyä. Pankit tarjoajat usein toisen käyttötilin avaamista veloituksetta, kun olet jo kyseisen pankin asiakas. Tiedustele asiasta lisää pankistasi.

3️⃣ Tee ilmoitus pienkeräyksen aloittamisesta poliisille viisi arkipäivää ennen keräyksen aloittamista

Lähetä pienkeräysilmoitus poliisille. Ilmoituksen tekeminen onnistuu helpoiten poliisin sähköisen asioinnin kautta täällä. Pienkeräysilmoitus on mahdollista tehdä myös postitse omalle poliisilaitokselle. Poliisilaitosten yhteystiedot löydät täältä.

4️⃣ Perusta pienkeräys täällä

Pienkeräyksen luonti onnistuu käteväsi sivujemme kautta täällä.

Panosta keräyksen esittelytekstiin. Esittelyteksti toimii samalla keräyksesi markkinointitekstinä, joten pyri tekemään siitä mahdollisimman innostava tai tunteita herättävä.

5️⃣ Tavoita lahjoittajat

Jotta keräys tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön, muista jakaa keräys omissa somekanavissasi. Jakaminen onnistuu helposti suoraan palvelumme kautta oman keräyksesi kortilta.

Omien ystävien lisäksi keräys tavoittaa sivuilla vierailevat käyttäjät. Teemme kiinnostavista keräyksistä nostoja myös Parempia Tekoja -somekanavissa.

6️⃣ Kun keräys on saavuttanut 10 000€ tai 90 päivän raja umpeutuu

Pienkeräyksen maksimisumma 10 000 euroa ja maksimikeräysaika lain mukaan on kolme kuukautta. Maksupalveluntarjoajamme rajoitusten mukaisesti keräyksen maksimiaika on sivujemme kautta 90 päivää. Mikäli 10 000 euron raja täyttyy ennen 90pv takarajaa, keräys sulkeutuu automaattisesti. Jos 10 000 € raja ei täyty 90 päivän aikana, keräys sulkeutuu viimeisenä keräyspäivänä. Muistathan ilmoittaa päättyneestä keräyksestä poliisilaitokselle.

7️⃣ Keräyksen lahjoitusten käyttö & tilitys

Keräyksen päätyttyä kerätyt varat siirretään tilillesi ja voit käyttää kerätyt lahjoitukset ilmoittamaasi käyttötarkoitukseen!

Väärinkäyttöjen ehkäisemiseksi ja lahjoittajien rahojen turvaamiseksi pienkeräyksen järjestäjät ovat tilitysvelvollisia keräyksen tuotoista poliisille. Tilitys tulee toimittaa viimeistään kahden kuukauden kuluttua pienkeräyksen päättymisestä poliisilaitokselle. Tilityksessä vaadittavat tiedot:

✅pienkeräyksen järjestäjä, järjestämisaika & keräyksen tuotto

✅pienkeräyksen järjestämisestä aiheutuneet keräyskulut eriteltynä, kuten parempiatekoja.fi -palvelumaksu

✅selvitys pienkeräyksellä kertyneiden lahjoitusten käytöstä

Tee vielä kirjallinen ilmoitus polisiille, kun pienkeräyksen lahjoitukset on käytetty. Ilmoitus voidaan tehdä myös tilityksen yhteydessä, jos lahjoitukset ovat tässä kohtaa jo käytössä. Muista sulkea myös keräystä varten avattu pankkitili.

8️⃣ Kiitä lahjoittajia!


Hyvä tapa kiittää lahjoittajia on jakaa omissa some-kanavissasi, mitä keräyksen lahjoituksilla saatiin aikaan.

➡️ALOITA PIENKERÄYS


Takaisin Blogiin